سمعک هوشمند چیست و چه کاری انجام میدهد؟ سمعک هوشمند، نه تنها نویزها را حذف میکند، بلکه صداهای گفتاری مثل صدای دوستانتان یا صدای تلویزیون را شفافتر و واضحتر انتقال میدهد. این سمعک همچنین صداهای ضربهای ناگهانی مثل شکستن ظروف یا صداهای تیز مثل صدای جیغ را تا حد زیادی تعدیل میکند تا برای کاربر آزاردهنده نباشد.
سمعک های قدیمیتر تمام صداها را به یک اندازه تقویت میکردند و تفاوتی بین صدای پسزمینه، نویزها و صداهای دیگر (صدای انسان، موسیقی و …) قائل نمیشدند. سمعک های هوشمند نویزها را از صداهای گفتاری تشخیص میدهند و بر حسب نیاز آنها را افزایش یا کاهش میدهند.
ویژگی بارز یک سمعک هوشمند، خودکار بودن آن است. یعنی به صورت خودبهخودی در جایی که لازم باشد، اصواتی را حذف، تقویت یا تعدیل میکند.
سمعک هوشمند چگونه کار میکند؟

ویژگیهای سمعک هوشمند
صدا یا همان امواج صوتی در طبیعت به صورت آنالوگ وجود دارند. و مغز ما هم امواج صوتی را فقط به صورت آنالوگ درک میکند.
سمعکهای معمولی ساختار سادهای داشتند. آنها شامل یک فیلتر آنالوگ، دو عدد تقویتکنندهی صدا (Amplifier) در پس و پیش آن و ورودی و خروجی صدا بودند. سمعکهای هوشمند ساختار پیچیدهتر و قویتری دارند.
ورودی صدا امواج آنالوگ را دریافت میکند. سپس تقویتکننده، صدا را تقویت میکند و به فیلتر تصحیح فرکانس یا Anti-aliasing Filter میفرستد. این فیلتر پهنای باند یک سیگنال را محدود میکند و باعث میشود که در مراحل بعدی فرایند تبدیل امواج آنالوگ به امواج دیجیتال به درستی انجام شود.
سپس امواج آنالوگ توسط A/D Converter (مبدل آنالوگ به دیجیتال) به امواج دیجیتال تبدیل میشوند. این امواج دیجیتال در ریزپردازنده پردازش میشوند. در این بخش از سمعک هوشمند نویزها حذف یا ضعیف میشوند، صداهای گفتاری تقویت میشوند و الی آخر. امواج دیجیتال به D/A Converter (مبدل دیجیتال به آنالوگ) فرستاده میشوند و دوباره به امواج آنالوگ تبدیل میشوند. امواج صدا از بخشی به نام Reconstruction Filter یا فیلتر بازسازی عبور میکنند که کمک میکند تا سینگالهای آنالوگی که از منبعی دیجیتال میآیند، خروجی بهتری داشته باشند.
در آخر هم امواج صوتی (به شکل آنالوگ) از خروجی صدا یا بلندگوی کوچک خارج میشوند و کاربر سمعک گوش صداها را با شفافیت بالا و بدون کمترین نویز میشنود.
سمعک دیجیتالی هوشمند علاوه بر تکنولوژیهای خاصی که در بخش الکترونیکشان به کار رفته، دارای منطق و هوش برنامهنویسیشدهی قدرتمندی هستند.
برای مثال با تشخیص الگوها یا الگوریتمها صدای افراد را از صدای محیط و نویز تشخیص میدهند یا بسته به سطح شنوایی کاربر، تُن صدا را تنظیم میکنند.
سمعک هوشمند چه ویژگیهایی دارد؟

ویژگیهای سمعک دیجیتالی هوشمند
در ادامه به 5 مورد از ویژگیهای سمعکهای هوشمند خواهیم پرداخت:
1. به تشخیص جهت صدا کمک میکند
سمعکهای هوشمند دو میکروفون در پشت و جلوی خود دارند. این چیدمان کمک میکند که سمعک جهت امواج صدا را تشخیص دهد. در واقع ما هم به خاطر داشتن دو گوش جهت صدا را تشخیص میدهیم.
صداهایی که از روبهرو به سمعک میرسند، ابتدا توسط سمعک جلویی و سپس سمعک پشتی دریافت میشوند. همین باعث میشود که شما با پوشیدن این سمعکها جهتیابی بهتری داشته باشید.
2. تضعیف صدای وزوز در گوش با استفاده از Tinnitus Masker (پوشانندهی وزوز گوش)
پوشانندهی وزوز گوش به صورت ممتد نویز سفید با فرکانس سطح پایین ایجاد و به درون گوش میفرستد. این روش پدیدهی وزوز یا سوت کشیدن در گوش را حذف یا تا میزان زیادی تضعیف میکند. در صورتی که با مشکل وزوز گوش مواجه هستید، مقاله درمان وزوز گوش را مطالعه نمایید.
3. سمعک هوشمند نویز را کاهش میدهد
نویز برای گوشهای کمشنوا یا حتی شنوا آزاردهنده است و شنیدن صداهای گفتاری را سخت میکند.
سیگنالهای گفتاری بسیار متفاوت از نویزها هستند. همین تفاوت کمک میکند که سیستم کاهش نویز در سمعک هوشمند بتواند کارش را انجام دهد.
در این سیستم وقتی در یک باند فرکانسی صدای نویز بیشتر باشد، آن فرکانسها تضعیف میشوند. و برعکس آن وقتی که صداهای گفتاری بیشتر باشند آن فرکانسها تقویت میشوند.
4. جلوگیری از سوت کشیدن (Adaptive Feedback Cancelling)
گاهی اوقات صدایی که تقویتکننده (آمپلیفایر) تولید کرده است به صورت مکرر وارد میکروفون میشود و فرایند را از اول تکرار میکند. با هربار چرخیدن در سیستم صوتی سمعک جیبی هوشمند، صدا بلندتر و بلندتر میشود. در نهایت کاربر صدایی سوتمانند و ناخوشایند میشنود.
در اینجا سیستم جلوگیری تطبیقی از بازخورد با استفاده از فیلتر تطبیقی نویز را حذف میکند.
5. میزان صدا (Volume) و کانال (Channel)
در سمعکهای هوشمند صدا به محدودههای فرکانسی متعددی تقسیم میشوند که به این محدودهها کانال گفته میشود. میزان صدای هر کانال میتواند به صورت جداگانه تنظیم شود که باعث میشود صداهایی خاص تعدیل، تقویت یا تضعیف بشوند.
میزان اعمال تغییرات در هر کانال میتواند، توسط متخصص شنوایی با نرم افزار برنامه ریزی سمعک، تعیین شود.
جمعبندی
سمعک هوشمند با روشهای مختلفی از جمله حذف نویزها، تقسیم صداها به کانالهای مختلف و تعیین میزان صدای مخصوص به آن، کمک به جهتیابی، جلوگیری از سوت کشیدن صدا در گوش، شنیدن صدا در سر ، تضعیف و حذف وزوز گوش باعث میشود شخصی که از آن استفاده میکند تجربهی شنوایی باکیفیتتر و لذتبخشتری داشته باشد.
سمعک هوشمند با توجه به ویژگیهایی که دارد یکی از بهترین و کاراترین انواع سمعک است. سطح هوشمندی سمعکها با هم فرق دارد. برای مثال انواع پیشرفتهتر سمعکهای هوشمند قابلیت اتصال به بلوتوث یا حتی اینترنت بیسیم (وایرلس) را هم دارند.